Boek van de week – Juni

  • Berichtcategorie:Blog
  • Leestijd:7 minuten gelezen
Je bekijkt nu Boek van de week – Juni

#BoekVanDeWeek

Boek van de week – juni 2023

Wekelijks lichten we in De Wedloop een roman uit, ook bekend als Het boek van de week. Via een blog houden we je eens per maand op de hoogte van de uitgelichte boeken, wellicht biedt het inspiratie voor een aanschaf.

Week 26: Joy: de vrouw die C.S. Lewis liefhad – Patti Callahan

Joy

Een indrukwekkend liefdesverhaal over de vrouw die C.S. Lewis liefhad. Joy Davidman, een briljant schrijfster en een strijdbare moeder, zit gevangen in een relatie met een alcoholistische man. Als ze in aanraking komt met het gedachtegoed van C.S. Lewis raakt Joy gefascineerd. Heel voorzichtig ontwikkelt zich een vriendschap, die uiteindelijk uitmondt in een huwelijk. Dan wordt Joy ernstig ziek… Dit is het verhaal van de vrouw die het hart van C.S. Lewis veroverde en hem inspireerde tot het schrijven van zijn vele, nog steeds alom bekende boeken (o.a. de Narnia-reeks).

Patti Callahan heeft bijzonder veel research verricht voor deze roman. Het duurt even voor het op gang komt, maar dan lees je het ook in één ruk uit, wellicht dat je nog een traantje weg moet pinken aan het einde.

Week 25: Alles wat ik vinden wil – Nicole Deese

Na jaren van daten heeft lerares Lauren Bailey zich er uiteindelijk bij neergelegd dat ze single is. Nu hoeft ze zich alleen nog maar te focussen op haar nieuwe droom: moeder worden. Ze is er klaar voor een kind te adopteren, en zonder moeite zegt ze toe de komende twee jaar niet meer te daten. Alle aandacht is voor het kind. Maar dan speelt er een onvoorziene complicatie op: Joshua Avery.

Joshua werkt als invalleerkracht op Laurens school. Met zijn passie voor onderwijs en zijn overrompelende charme, laat hij Laurens hart sneller kloppen. De connectie tussen hen is niet te ontkennen. Hierdoor komt Lauren voor een moeilijk keuze te staan, waarmee ze niet alleen Joshua’s hart, maar ook haar eigen hart zal breken.

Een feelgoodverhaal met diepgang. Centraal staat een single vrouw met kinderwens en de adoptie. In dit boek gaat het over kiezen tussen dromen en kent een bijzondere afloop!

Week 24: De buurtbarbecue – Gerjanne van Lagen

De Buurtbarbecue

De bewoners van de Kruizingastraat treffen elkaar soms in het voorbijgaan. Verder hebben ze hun eigen leven, hun eigen zorgen. Op een dag valt er een uitnodiging in de brievenbus, voor een buurtbarbecue, op het pleintje voor nummer 8. Wel opgeven, niet opgeven? Ieder maakt zijn eigen afweging. Als de buren elkaar ontmoeten bij de barbecue vermoeden ze niet half wat zich achter de voordeuren van hun buren afspeelt.

Het meestverkochte boek van 2022, maar voor wie het nog niet kent: Een novelle die duidelijk maakt dat ieder huis z’n kruis heeft en dat het gras bij de buren misschien wel groener lijkt, maar dat zeker niet is. Het leest als een reeks korte verhalen, maar heeft wel samenhang.

Week 23: De hemelproef – Olli Jalonen

De Hemelproef

In deze historische avonturenroman gaat het over de strijd tussen geloof en wetenschap in de 17e eeuw. De jonge Angus doet waarnemingen voor wetenschapper Halley op het eiland St. Helena. Ook als Halley weer naar Londen is vertrokken blijft Angus trouw zijn waarnemingen doen, dromend van Londen, en van zijn meester van wie hij nog zo veel had willen leren. Dan treft een verwoestende daad van geweld Angus’ familie. Het markeert het aanbreken van onheilspellende tijden op het eiland. In het diepste geheim wordt Angus met een schip meegestuurd naar Engeland. In zijn kleding is een brief genaaid, die hij via meester Halley aan de machthebbers in Londen moet zien door te spelen. Verstopt in het kraaiennest begint Angus’ nieuwe leven, dat hem weer terug zal voeren naar de grote astronoom en hem zo een plaats in geschiedenis van de wetenschap zal geven.

Een boek dat zich afspeelt aan de vooravond van de Verlichting. Met recht een coming of age roman waarin avontuur centraal staat. Ook kent het verhaal een zeker spanningselement. Geschikt voor liefhebbers van het genre.

Week 22: Door jouw ogen

Door jouw ogen

In dit boek ontmoeten we Molly McKenzie, een populaire beauty-influencer. Om in aanmerking te komen voor een baan als presentatrice van een make-overprogramma voor kansarme jongeren, gaat Molly als vrijwilliger meedraaien met een zomerclub voor jongeren uit de pleegzorg. Daar komt ze zichzelf genadeloos hard tegen. Ze dacht dat ze wist wat ertoe deed in het leven, maar terwijl haar band met de kinderen groeit, ziet ze in dat ze het al die tijd bij het verkeerde eind had. En Silas Whittaker, de leider van de groep, blijkt een lastige man om mee te werken… maar ook een heel aantrekkelijke.

In één zomer leert Molly meer over het leven dan in alle jaren ervoor: ze ontdekt dat de oppervlakkige zaken waarop zij haar hele leven heeft gebouwd, er eigenlijk niet echt toe doen. Maar wat is dan wel echt van betekenis?

Een heerlijke feelgood over de wereld van influencers, maar met verrassend veel diepgang. De romance in het boek verloopt langzaam en juist dat is fijn om te lezen. Ook pleegzorg speelt een belangrijke, mooie rol in het verhaal. Aanrader!