De reis van Noah

  • Berichtcategorie:Kinderboeken / Recensie
  • Leestijd:3 minuten gelezen
Je bekijkt nu De reis van Noah

Lente van Grootheest

13 jaar, leerling van het Johannes Fontanus College

Alle recensies van Lente

De reis van Noah

Het boek ‘De reis van Noah’ is geschreven door Phil Earle, en is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Het heeft 300 bladzijden. Als de 2e wereldoorlog op het punt staat om uit te breken, gaat Noahs vader vechten aan het front. Noah belooft hem om hun hond Winn te beschermen, maar dat wordt lastiger dan hij dacht als alle kinderen uit Londen worden geëvacueerd…

Een origineel oorlogsverhaal wat nog nooit eerder verteld is

Dit boek laat heel duidelijk zien hoe het leven was voor kinderen in de Tweede Wereldoorlog, maar dan met een ‘kleine’ twist. De hoofdpersoon, Noah, gaat namelijk in plaats van te worden geëvacueerd, samen met zijn vriendin Clem op pad om een heleboel dieren te redden die van de regering moesten worden ingeslapen. Het verhaal is heel fijn om te lezen, net alsof de schrijver het zelf heeft meegemaakt. Je merkt dat de schrijver zich goed heeft verdiept in hoe het was voor kinderen in oorlogstijd. Het verhaal had ook een mooie structuur. De hoofdstukken zijn vrij kort, maar in dit boek vond ik dat juist fijn omdat elke gebeurtenis eigenlijk zijn eigen hoofdstuk heeft en er daarna weer iets verder in de tijd gesprongen wordt. Daarnaast komt er geen grof taalgebruik in voor.

De emoties van de hoofdpersoon zijn heel duidelijk beschreven en denk ik heel herkenbaar. Bijvoorbeeld als een van zijn vrienden niet meer meegaat op reis om de dieren te redden, staat Noah zijn mannetje om hem de les te lezen maar is eigenlijk heel verdrietig. Alle emoties komen duidelijk over en je kan je echt inleven. 

Conclusie

Het boek is heel origineel geschreven, een verhaal dat nog nooit eerder is verteld. In vergelijking met de andere boeken van Phil Earle zit er zeker veel meer spanning in. Ik vind het een heel goed boek en zou het zo nog een keer lezen.

De reis van Noah

De gorilla en de jongen

Het verhaal vindt plaats in Londen, september 1939, een periode waarin de Tweede Wereldoorlog als een dreigende wolk boven Europa hangt. Wanneer Noah’s vader vertrekt naar het front, belooft Noah plechtig om hun geliefde hond Winn te beschermen. Ondanks het advies van de regering om huisdieren te laten inslapen, weigert Noah hieraan gehoor te geven. Hij heeft gehoord over een edelvrouw die dieren opvangt, en daar wil hij naartoe. Samen met zijn vrienden Dennis en Clem, besluit Noah zijn huis te verlaten en de gevaarlijke reis naar de gravin te ondernemen.

De dappere kinderen laten het daar echter niet bij. Ze nemen zoveel mogelijk andere dieren mee op hun tocht, zelfs een gevaarlijke python en een eigenwijze ezel. Gewapend met een oud bootje, beginnen ze hun avontuurlijke reis over de Thames. Zullen ze erin slagen om de dieren een veilig onderkomen te bieden bij de gravin?

19,99